Thursday, June 10, 2010

KETIKA CINTA BERTASBIH - (9) Perjalanan ke Sayyeda Zainab

Lanjutan kisah KCB... ade ke yg ternanti2 akannya????


AZZAM melihat jam tangannya. Sudah seperempat jam ia menunggu, bas ke Sayyeda Zaenab tidak juga datang, padahal bas ke Atabah sudah berkali kali lalu. Halte bas di depan Masjid Al-Azhar itu ramai manusia. Sebahagian duduk di kerusi halte, tapi yang berdiri jauh lebih banyak. Bas menuju Imbaba datang. Orang orang berlarian naik. Seorang ibu sekuat tenaga berusaha menggapai pintu bas. Tangannya telah meraih pegangan, dan ketika kakinya hendak naik, bas itu berjalan. Ibu itu tidak melepaskan pegangannya. Jadilah ia terseret. Para penumpang dan orang orang yang melihatnya berteriak teriak marah. Seorang lelaki setengah umur menjerit keras marah :

"Hasib ya hayawan!"

Bas itu berhenti, dan pemandu bas tertawa sengih tanpa kelihatan berdosa sama sekali. Ibu tersebut berjaya naik dan kemarahannya tidak juga berhenti. Azzam melihat hal itu dengan hati sesak. Sudah tidak terhitung lagi ia melihat kejadian seperti itu. Seorang pelancong mat saleh nampak asyik mengabdikan adegan kurang sopan tersebut. Nampaknya pelancong itu mendapatkan oleh oleh yang sangat unik untuk dia bawa je negaranya. Azzam merasakan dadanya semakin sesak. Layakkah adegan kurang sopan seumpama ini terjadi di depan kampus Islam tertua di dunia? Tanyanya dalam hati.

Bas menuju Imbaba itu telah hilang dari pandangan. Tidak lama kemudian sebuah bas datang. Ia sangat kenal dengan nombor bas itu. Lapan puluh coret. Bas yang sangat legenda dan terkenal bagi mahasiswa Asia Tenggara yang tinggal di kawasan Hayy El Ashir. Legenda kerana murahnya. Jauh dekat sama saja. Cuma sepuluh piester. Apa tidak murah. Dan terkenal, kerana melalui jalan strategik bagi mahasiswa. Bas itu dari Hayyul Ashir Nasr City melalui Hayyu Thamin, Masakin Ustman, kampus Al-Azhar Maydan Husein, dan berakhir di Attaba. Selain itu juga terkenal kerana sering terjadi penyeluk saku di dalamnya. Maka seringkali mahasiswaIndonesia menyebutnya 'bas lapan puluh copet', bukan 'lapan puluh coret.' Meskipun demikian, bas itu tetap saja dicintai dan dekat di hati.

Apabila lapan puluh coret berhenti, dan pintu depan banyak penumpang yang turun. Dan di pintu belakang penumpang bersesak naik. Ia melihat seorang pensyarah ikut berdesakan naik. Ia amati dengan teliti, ternyata Prof. Dr. Hilal Hasouna, Ketua Professor Ilmu Hadith. Ia selalu dibuat takjub oleh sikap tawadhu' dan kesahajaan para syeikh dan ketua professor Universiti Al-Azhar. Di Indonesia mana ada seorang ketua professor yang mahu berdesakan naik bas.

Perlahan lapan puluh coret pergi. Lima detik kemudian datang bas bernombor empat puluh lima. "Ini dia," desis Azzam lirih. Hatinya begitu lega dan bahagia. Selalu saja di dunia ini, jika seseorang menanti sesuatu dan sesuatu yang dinanti itu hadir, maka hadir pulalah kebahagiaab yang susah digambarkan. Di antara bas bas yang lain, enam puluh lima adalah yang paling dicintai Azzam. Kerana bas itulah yang sentiasa menghantarkannya ke Pasar Sayyeda Zaenab. Bas itu telah menjadi alat yang sangat akrab dalam menunjang bisnesnya. Bisnes tempe da bakso.

Sebaik sahaja bas berhenti, beberapa orang naik dari pintu belakang. Azzam ikut naik. Bas tidak berapa sesak. Tidak ada penumpang yang berdiri. Namun tidak banyak tempat duduk yang kosong. Semua penumpang yang baru naik mendapatkan tempat duduk, kecuali Azzam. Ia harus berdiri. Bas beranjak pergi menyusuri Al-Azhar Street. Azzam berdiri agak di tengah. Sekilas ia melihat ke depan. Beberapa mahasiswi Asia Tenggara duduk di barisan depan.

"Mungkin mereka juga mahu berbelanja di Sayyeda Zaenab." Gumamnya dalam hati.

Ia yakin mereka mahasiswi Indonesia, meskipun tidak menutup kemungkinan ada mahasiswi Malaysia. Yang lebih sering kreatif belanja ke Pasar Sayyeda Zaenab biasanya mahasiswa dan mahasiswi dari Indonesia. Sementara mahasiswa dan mahasiswi dari Malaysia lebih memilih belanja di tempat yang dekat dengan flat mereka di Nasr City seperti Swalayan Misrwa Sudan di Hayye El Sabe. Meskipun tentu saja harganya lebih mahal.

Perlahan bas beranjak menyusuri Al-Azhar Street. Dari jendela Azzam boleh melihat bangunan bangunan tua yang kusam. Di antara bangunan itu banyak yang dijadikan kedai dan gudang tekstil. Sampai di El Muski belok kiri menyusuri Port Said Street.

Bas terus melaju melalui Museum of Islamic Art. Di halte dekat Maidan Ahmad Maher bas berhenti. Seorang perempuan Mesir turun. Tidak ada penumpang naik. Bas kembali berjalan. Azzam duduk di kerusi yang baru saja ditinggalkan perempuan Mesir. Kerusinya masih terasa hangat. Ia merasa lega. Sekilas ia tahu bahawa yang duduk di sampingnya adalah seorang mahasiswi Asia Tenggara. Ia tidak merasa harus menyapa. Fikirannya sudah ada di Pasar Sayyeda Zaenab. Ia melihat jam tangannya. Ia berharap tidak terlambat sampai di sana. Kalau terlambat ia akan bertambah letih kerana tidak mendapatkan barang yang ia inginkan.

"Semoga Ammu Ragab belum pulang," doanya dalam hati. Jika Ammu Ragab pedagang kedelai itu sudah pulang ia harus ke Pasar Attaba. Harga kedelai di Attaba lebih mahal dan kualiti kacang soyanya di bawah Sayyeda Zaenab. Dan ia sebagai pengeluar ingin memberikan yang terbaik kepada pelanggan. Terbaik dalam harga, juga terbaik dalam kualiti barang. Selisih harga sekecil apapun harus ia perhatikan. Ia memang berusaha professional mungkin. Meskipun cuma bisnes tempe.

Ia ingin memposisikan diri sebagai pengeluar tempe terbaik dan termurah. Ia berusaha memposisikan tempenya adalah tempe dengan kualiti kedelai nombor satu. Rasa nombor satu. Rasa khas tempe Candiwesi Salatiga yang sangat terkenal itu. Dan kelebihan lainnya adalah bentuknya paling besar di antara tempe yang lain, isinya paling padat, dan harganya paling murah. Inilah keunikan yang dimiliki hasil keluarannya. Keunikan inilah yang menjadi positioning bisnesnya. Dan ia akan terus mempertahankan positioning ini terus terukir dalam benak para pelanggannya. Sehingga para pelanggan itu percaya penuh padanya dan pada produk produknya.

Untuk menjaga hal itu memang perlu keseriusan dan kerja keras. Tidak hanya konsep dalam fikiran atau di atas kertas. Ia teringat satu ajaran dari Cina kuno : 'Kamu akan mendapatkan apa yang kamu inginkan, jika kamu bekerja keras dan tidak tergesa gesa mati dulu.'

Ajaran itu senada dengan kata mutiara bangsa Arab yang sangat dahsyat : Man jadda wajada. Siapa yang bersungguh sungguh berusaha akan mendapatkan yang diharapkannya.

Bas terus berjalan.

"Maaf, anda dari Indonesia ya?"

Ia mendengar suara perlahan di sampingnya.

"Iya benar. Anda juga dari Indonesia?" Jawabnya tenang.

"Iya. Maaf kalau boleh tanya kedai buku Daarut Tauzi' itu di mana ya?"

"Sebentar." Ia melihat ke depan dan ke kiri jalan.

"Halte depan. Sebelah kiri jalan ada tulisannya. Pokoknya kira kira seratus meter dari Masjid Sayyeda Zaenab." Lanjutnya.

"Terima kasih."

"Sama sama. Belum pernah ke Daarut Tauzi' ya?"

"Iya, belum pernah. Biasanya saya beli buku di kedai kedai buku dekat kampus Al-Azhar Maydan Husein."

Setelah itu keduanya diam. Masing masing mengikuti fikirannya sendiri. Setiap kali bertemu dengan mahasiswi Indonesia Azzam terus teringat dengan kedua adiknya yang sudah gadis. Husna dan Lia. Husna pastilah sudah sampai waktunya untuk bernikah. Dan Lia telah meninggalkan waktu remaja. Genap sembilan tahun sudah, ia tidak bertemu mereka berdua. Adapun adiknya yang ketiga, si bongsu Sarah. sudah masuk usia sembilan tahun. Ia sama sekali belum pernah melihatnya, kecuali melalui gambar. Ketika ia meninggalkan Indonesia dulu, Sarah masih berada dalam kandungan ibunya. Seperti apakah wajah ketiga tiga adiknya itu.

"Semoga ada jalan untuk pulang. Aku rindu pada mereka. Juga pada ibu," katanya dalam hati. Dan jalan pulang yang paling realitis baginya adalah membuat tempe sebanyak banyaknya dan berdoa semoga mendapatkan pesanan membuat bakso yang juga sebanyak banyaknya. Hasil dari usahanya itu akan ia gunakan membeli tiket. Jika kurang, semoga boleh minta bantuan ke Baituz Zakat yang bersyarikat di Muhandisin. Namun, sesungguhnya dalam hati ia ingin dapat membeli tiket sendiri tanpa minta bantuan kepada sesiapapun. Itu bererti ia harus benar benar membanting tulang dan memeras keringat.

Di samping itu semua, yang paling penting adalah, ia harus selesai Sarjana Muda tahun ini. Jika tidak, rancangan untuk pulang akan hancur musnah. Ia harus menahan rindu satu tahun ke depan. Dan ia tidak mahu hal itu terjadi.

Maka ia harus melakukan sesuatu.

Kalau kamu ingin menciptakan sesuatu, kamu harus melakukan sesuatu! Demikian kata Johann Wolfgang von Goethe yang pernah disinggung oleh Prof. Dr. Hamdi Zaqzuq dalam kuliahnya.

Sekali lagi ia harus melakukan sesuatu. Iaitu bekerja lebih tekun, belajar lebih serius, dan berdoa lebih serius. Tidak ada yang lain.

Tidak terasa bas telah sampai di depan Masjid Sayyeda Zaenab. Azzam perlu turun, kerana bas akan ke Terminal Abu Raisy dan tidak melalui pasar. Para penumpang turun. Lima orang mahasiswi itu turun, termasuk yang duduk di samping Azzam. Azzam yang paling akhir turun. Beberapa mahasiswi mwmandang ke kiri dan ke kanan.

"Maaf Daarut Tauzi'-nya ke sana ya?" mahasiswi bertudung biru muda yang tadi duduk di sampingnya kembali bertanya padanya.

Secara spontan Azzam memandang wajahnya sekilas. Subhanallah, cantik. Mahasiswi Indonesia Indonesia di Cairo ada yang cantik juga. Bahkan ia merasa belum pernah melihat wanita Indonesia secantik gadis bertudung biru muda ini. Azzam cepat cepat mengalihkan pandangannya. Lalu dengan memandang ke arah Daarut Tauzi', ia menjelaskan ke mana mereka harus melangkah dan bagaimana ciri ciri gedungnya. Kerana Daarut Tauzi' memang tidak terlalu kelihatan lazimnya seperti kedai buku. Sebab, tempatnya ada di tingkat dua sebuah gedung yang agak tua.

"Syukran, ya."

"Afwan. Oh ya, sampaikan salam buat Hosam Ahmad. Penjaga Daarut Tauzi'?"

"Dari siapa?"

"Katakan saja dari thalib dzu himmah. Dia pasti tahu."

"Baik. insya' Allah." Jawab gadis bertudung biru muda itu. Ia dan teman temannya menuju ke arah yang dijelaskan Azzam. Sementara Azzam segera bergegas ke pasar. Ia melalui jalan masjid. Pasar itu ada di sebelah selatan masjid.


Pasar Sayyeda Zaenab masih ramai orang meskipun tidak seramai ketika pagi hari, sebelum Zohor. Beberapa pedagang ikan dan daging ayam sudah mengemas tempat mereka. Dagangan mereka telah habis. Azzam terus menuju kedai Ammu Ragab. Ammu Ragab memang khusus menjual segala jenis tepung, kacang kacang dan beras. Ia menjual kacang jenis ful sudani, ful soya, adas dan sebagainya.

"Assalamu 'alaikum ya Ammu."

"Wa 'alaikumussalam, oh anta ya Azzam. Kaif hal?"

"Ana bi khair. Alhamdulillah. Andak ful shiya?"

"Thab'an 'andi. 'Aisy kam kilo?"

"Khamsah wa 'isyrin kilo kal 'adah."

Azzam lalu menjelaskan sebentar. Kerana waktu sudah dekat Ashar, ia akan mengambil barangnya setelah solat Ashar. Setelah itu ia bergegas ke gerai penjual daging. Ia sudah pesan daging pagi tadi melalui telifon. Jika tidak pesan terlebih awal, jelas ia tidak akan mendapatkan daging yang diinginkan. Ternyata gerai penjual daging sudah siap tutup. Dagingnya juga telah habis.

"Kami masih buka kerana menunggu kamu Akhi." Kata Ibrahim yang kini menjalankan gerai daging milik ayahnya itu.

"Maaf. Saya sedikit terlambat." Jawab Azzam. Ia memang terlambat setengah jam mengambil pesanannya.

Ibrahim nampak sudah kemas dan bersih, tidak nampak kotor seperti penjual daging. Separuh gerainya sudah ditutup. Ia duduk di kerusi, di depan gerainya sambil membaca surat khabar.

Ibrahim masih muda. Umurnya masih di bawah tiga puluh tahun. Ayahnya tidak boleh lagi bekerja kerana terkena penyakit stroke. Ibrahim anak sulung. Masih memiliki empat adik. Dua perempuan dan dua lelaki. Yang paling besar namanya Sami, kumudian Yasmin, Heba dan yang paling kecil bernama Samir. Dialah yang kini menjadi kepala rumahtangga. Ia bermati matian menanggung adik adiknya. Juga bermati matian menjaga mereka agar tetap memperoleh pendidikan yang sepatutnya. Semua adiknya bersekolah di Al-Azhar, kerana memang tidak ada yang lebih murah dari Al-Azhar.

Yang ia tahu, Sami baru saja selesai Fakulti Dirasat Islamiyyah. Yasmin tahun akhir di Kuliyah Banat Al-Azhar. Heba baru masuk kuliah. Dan Samir masih di Madrasah Ibtidaiyyah. Ibrahim sendiri lulusan Fakulti Syariah. Sebagaimana ia boleh akrab dengan mahasiswa Mesir bernama Khaled, ia boleh rapat dengan Ibrahim, juga kerana bertemu di masjid. Tepatnya Ramadhan dua tahun lalu, ketika i'tikaf dua hari di Masjid Amru bin Ash. Biasanya Ibrahim dibantu oleh Sami, tapi kali ini kelihatannya ia tidak ada.

"Mana Sami, kenapa tidak kelihatan?"

"Sedang ada keperluan keluarga di Giza."

"O begitu. Kau tergesa gesa?"

"Sebenarnya tidak. Tapi saya dan Heba harus segera menyusul Sami sebelum Maghrib tiba."

Azzam lalu faham bahawa Ibrahim tidak mempunyai banyak waktu. Ia terus mengambil pesanannya dan membayar harganya. Azzam ingin segera beranjak, namun seorang gadis remaja bertudung khas Mesir datang dengan membawa dua gelas karikade dingin di atas dulang.

"Minum dulu Akhi." Ibrahim mempersilakan.

Sekilas Azzam melihat gadis remaja itu menatapnya sambil mengangguk lalu masuk ke dalam. Ini adalah kali ketiga ia bertatapan dengan gadis remaja itu. Ia yakin itu adalah Heba. Kalau boleh jujur, ia harus mengakui, bahawa ia belum pernah melihat gadis secantik Heba. Cantik dan cerdas. Sebab Ibrahim pernah cerita, di usia tujuh tahun, Heba telah menghafal Al-Quran. Hal itulah yang membuatnya mempunyai keinginan terhadap adiknya yang paling kecil supaya boleh menghafal Al-Quran seperti Heba.

Ibrahim mengambil gelas dan meminumnya. Tanpa banyak bicara, Azzam terus melakukan hal yang sama. Tujuh minit kemudian gelas itu telah kosong.

Azan Ashar mengalun dari Masjid Sayyeda Zaenab.

"Terima kasih Akhi. Saya pulang dulu," kata Azzam setelah itu.

"Maaf kalau kita tidak boleh banyak berbicara seperti biasa. Waktunya memang singkat. Jangan lupa doakan kami. Doa penuntut ilmu dari jauh yang ikhlas sepertimu pasti didengar Allah," tukas Ibrahim.

"Sama sama. Kita saling mendoakan."

Azzam lalu bergegas kembali ke gerai Ammu Ragab dan menyimpankan dagingnya di sana. Ia hendak ke masjid solat Ashar dulu. Ia berjalan melalui lorong pasar. Terus ke tempat wudhu' masjid. Dan waktu kaki kanannya menginjak pintu masjid, sang mu'azzin melantunkan iqamat.

Selepas solat dan berzikir secekupnya, ia terus kembali ke pasar. Membeli bahan bahan untuk membuat bakso. Dan dengan langkah yang cepat, ia kembali ke gerai Ammu Ragab. Seorang pembantu Annu Ragab membantu mengangkatkan kacang soyanya ke pinggir jalan raya. Ia memang berbelanja cukup banyak dan berat. Ia merasa perutnya sangat lapar, tapi tidak ada waktu lagi buat makan siang. Nanti saja jika suda sampai rumah.

Tidak lama kemudian baas enam lima datang. Namun sudah penuh sesak. Ia tidak jadi naik. Jika ia tidak membawa barang pasti sudah naik. Seperempat jam berlalu dan bas enam lima berikutnya tidak juga datang. Tidak ada pilihan, ia harus juga menaii teksi. Tidak ada salahnya ia realistik. Duit biaya produksi dalam keadaan tertentu susah untuk ditekan. Yang jelas selama dalam perhitungan masih ada keuntungan sesuai dengan margin yang ditetapkan tidak jadi problem.

Sebuah teksi melintas. Ia hentikan dan dengan cepat terjadi kesepakatan. Pemandu teksi membantu memasukkan barang barang perbelanjaan Azzam ke dalam bonet kereta. Azzam duduk di depan. Teksi melaju perlahan. Menyusuri Port Said Street. Pemandu teksinya seorang lelaki gendut setengah umur. Wajahnya bundar. Hidungnya besar. Rambutnya keriting kecil kecil. Khas keturunan Afrika. Kulitnya sedikit hitam, tapi tidak legam. Agaknya ia lelaki ramah :

"Kamu mahasiswa Al-Azhar ya?"

"Benar, Paman."

"Belajarlah dengan rajin agar tidak susah. Agar tidak jadi pemandu teksi seperti saya."

"Memamngnya jadi pemandu teksi susah, Paman?"

Pemandu teksi malah bercerita :

"Kalau dulu saya rajin berlajar dan mahu kuliah, pasti sudah jadi pegawai bank dengan gaji tinggi dan tidak susah seperti sekarang. kalau saja..."

Azzam terus sahaja memotong cerita itu. Ia tahu orang Mesir kalau cerita pasti akan ke mana mana. Kalau cerita bahagia akan melangit, kalau cerita susah akan sangat melankolis. Azzam tidka mahu dengar cerita itu. Ia sendiri juga sedamh susah. Maka dengan cepat ia memotong :

"E... Paman asal Cairo ya?" tanya Azzam.

"Ah tidak. Saya lahir di Sohag. Besar di Tanta dan bernikahdi Cairo."

"Sudah punya anak berapa, Paman?"

"Baru satu dan baru berumur satu tahun."

"Yah. Saya termasuk yang terlambat bernikah. Saya bernikah waktu berumur 46 tahun. Tahu sendiri. Bernikah di sini tidak mudah."

Ini bukan kali pertama Azzam mendengar cerita seperti ini. Di Mesir dan negara Arab lainnya, bernikah memang sangat mahal. Sehingga tidak sedikit tang terlambat bernikah. Golongan yang hanya cukup cukup, tapi tidak kaya, biasanya banyak terlambat. Baik lelaki mahupun perempuan. Justeru sekalian golongan yang miskin malah banyak yang bernikah muda. Mereka bernikah dengan sesama orang miskin, sehingga syarat syarat bersifat material sama sama dimudahkan.

Banyak ulama Mesir yang menyeru supaya memurahkan mahar dan memudahkan syarat. Tapi seruan itu seperti angin yang belalu tanpa bekas. Si Ibrahim, penjual daging langganannya ingin sekali segera bernikah. Namun belum juga boleh ebrnikah kerana persoalan material.

"Saya sarankan kamu jangan sekali kali punya fikiran menikah gadis Mesir." Gumam sang pemandu.

"Kenapa, Paman?"

"Susah 99.9 peratus perempuan Mesir itu menyusahkan. Keluarga mereka juga menyusahkan."

"Ah biar betul, Paman."

"Benar. Serius!"

"Termasuk isteri Paman?" Entah kenapa spontan ia bertanya begitu.

"Iya. Apalagi dia. Rasanya tidak pernah dia buat suami bahagia, kecuali saat bulan madu dulu."

"Ah, Paman bohong. Tuan rumah saya di Hay El Ashir, seorang perempuan. Asal Mesir, Paman. Namanya Madam Rihem. Dia sangat baik. Kepada siapa saja. Kepada kami yang bukan ada hubungan dengannya, juga kepada para tetangga. Dia membuat kami bahagia, Paman. Dia sangat memahami jika kami lambat membayar wang sewa."

"Dia masuk dalam kelompok 0.001 peratus. Sudahlah, percayalah padaku. Jangan sekali kali kamu berfikiran mahu menikah gadis Mesir. Saya dengar nikah di Asia Tenggara itu mudah. Perempuan perempuannya juga sangat taat pada suami. Kamu orang mana?"

"Indonesia, Paman."

"Apalagi Indonesia. Sebaik baik manusia adalah orang Indonesia."

"Ah, Paman boleh saja basa basinya."

Teksi terus melaju melewati Maydan Ahmad Maher.

"Saya tidak basa basi. Saya serius. Tetangga saya yang baru naik haji tahun ini yang memberitahukan hal ini kepda saya. Ia melihat selama haji, jamaah haji yang paling lembut dan paling penurut adalah jamaah haji Indonesia."

Azzam tidak tahu harus menjawab apa. Tiba tiba matanya menangkap sesuatu di depan. Dua mahasiswi Indonesia di pinggir jalan tidak jauh dari Museum of Islamic Art. Kelihatannya ada sesuatu dengan mereka. Kedua duanya duduk. Yang satu, yang bertudung coklat muda kelihatannya menangis. Sementara yang satunya, yang bertudung biru kelihatannya sedang berusaha menenangkan temannya. "Masya Allah, dia kan mahasiswi yang tadi duduk di sebelahku," lirih Azzam.

"Paman, berhenti sebentar ya. Kelihatannya ada masalah dengan mahasiswi dari Indonesia itu." Pinta Azzam.

"Baik. Tapi jangan lama lama ya."

"Baik, Paman."

Azzam turun dan mendekati mereka berdua. Ia mendengar suara sesenggukan dari gadis bertudung coklat muda.

"Mmm, maaf Ukhti. Ada apa ya? Ada yang boleh saya bantu?" sapa Azzam sesopan mungkin. Beberapa orang Mesir melihat mereka. Gadis yang bertudung biru menjawab:

"Kami kena musibah. Dompet Ukhti Erna ini dicuri. Tadi basnya penuh sesak. Kami berdiri berdekatan pintu. Saya melihat pencuri itu mengambil dompet Ukhti Erna. Saya menjerit. Si pencuri terus melompat dari bas dan lari. Saya minta bas berhenti dan minta orang orang membantu mengejar pencuri itu. Tapi mungkin pemandunya tidak mendengar, soalnya kami berada di pintu belakang. Kami baru boleh turun di halte depan. Kami lari ke sini kerana pencurinya tadi melompat di sini. Dengan harapan ada orang Mesir yang menangkapnya. Tapi jejaknya saja tidak ada. Padahal dalam dompet itu ada wang dua ratus lima puluh dolar dan tujuh puluh lima pound. Sekarang kami baru sedar kami tidak punya wang sama sekali. Kami tak boleh pulang. Wangku sendiri sudah habis untuk beli kitab."

Azzam tahu kenapa mahasiswi itu sampai menangis. Dua ratus lima puluh dolar dan tujuh puluh lima pound itu sangat banyak bagi mahasiswa Indonesia di Cairo. Kalau bagi mahasiswa Brunei mungkin lain.

"Sudahlah diikhlaskan saja. Semoga diganti yang lebih baik oleh Allah. Oh ya, bukankah kalian tadi berlima atau berenam?"

"Ya tadi kami berenam. Ketika pulang kami berpisah di depan Masjid Sayyeda Zaenab. Mereka berempat naik teksi ke Dokki, sementara kami naik bas enam lima."

"Kalau boleh tahu, kalian tinggal di mana?"

"Di Abdul Rasul."

"Oh, baik. Kebetulan saya naik teksi. Tempat duduk belakang masih kosong. Kalian boleh ikut." Kata Azzam.

"Erna, ayuh sudahlah, kita ikut dia saja." Tanpa bicara sepatah pun mahasiswi bernama Erna itu perlahan bangkit. Azzam berjalan di depan. Ia membukakan pintu teksi. Dua mahasiswi itu masuk. Azzam melihat dua mahasiswi itu tidak membawa apa apa, selain yang bertudung biru membawa beg sandang hitam kecil.

"Lah, buku dan kitab yang dibeli mana?" Tanya Azzam.

"Tertinggal di dalam bas. Saat kami berdiri, kitab dalam beg plastik itu saya letakkan di bawah, kerana agak berat. Apabila saya melihat penjahat itu mencuri dompet Erna, saya sudah tidak ingat apa apa kecuali menjerit dan merebut dompet itu kembali. Dan ketika kami turun dari bas, kitab itu tertinggal di dalam bas." Jawab nahasiswi bertudung biru.

"Oh ya sudah. Semoga boleh dikesan." Sahut Azzam sambil menutup pintu teksi. Teksi perlahan bergerak. Fikiran Azzam juga bergerak bagaimana mendapatkan kembali kitab itu.

"Kitab apa saja yang kamu beli kalau boleh tahu?" Dan dari belakang terdengar jawapan :

"Lathaiful Ma'arif-nya Ibnu Rajab Al Hanbali, Fatawa Mu'ashirah-nya Yusuf Al-Qardhawi, Dhawabithul Mashlahah-nya Al Buthi, Al-Qawaid Al Fiqhiyyah-nya Ali An- Nadawi, Ushulud Dakwah-nya Doktor Abdul Karim Zaidan, Kitabul Kharraj-nya Imam Abu Yusuf, Al-Qamus-nya Fairuzabadi dan Syarhul Maqashid-nya Taftazani."

Azzam tidak berkomentar. Dari jawapan yang ia dengar, ia terus boleh memastikan tiga perkara. Pertama, jumlah harga kitab itu ratusan pound. Kedua, mahasiswi yang membeli kitab itu adalah orang yang sangat cibta ilmu. Ketiga, ia kemungkinan besar adalah mahasiswi Syari'ah.

"Basnya sudah lama jalan?" tanya Azzam.

"Kira kira lima belas minit yang lalu."

Tiba tiba sebuah idea berputar di kepalanya. Bas itu mungkin boleh dikejar jika teksi boleh memotong jalan. Apalagi bas itu padat. Pasti lebih lambat kerana akan banyak menurunkan penumpang. Itu jangkaannya.

"Paman boleh mengejar dan memotong jalan ke Masjid Nuril Kulliyatul Banat Nasr City?"

"Tentu boleh. Kejar mengejar dan memotong jalan itu kebiasaanku waktu masih muda."

"Lakukan itu, Paman, saya tambah lima pound."

"Tidak. Kalau mahu tampah sepuluh pound." Azzam berfikir sebentar.

"Baik."

Dan seketika itu, teksi tersebut menambahkan kelajuannya. Azzam memperbanyakkan membaca shalawat. Sementara dua penumpang di belakangnya diam dalam rasa sedih berselimut cemas. Tidak ada yang mereka lakukan kecuali menyerahkan semuanya kepada Allah yang Maha Menentukan Takdir.


0 comments:

Post a Comment