Monday, November 23, 2009

Sepenggal Kisah Cinta Dari Cairo (6)

jeng jeng jeng.... inilah suratnyre... silalah melahap isinye...

Ukthi Dewi Ambarwati,


Assalamu'alaikum wr. wb.

Ba'da tahmid dan salawat

Ku harap kau tidak salah menangkap pesanan saya melalui Ustadzah Azimah petang tadi. Saya perlu meyakinkan lagi dengan surat ini, bahawa kau tidak salah faham. Saya tidak membatalkan rencana kita. Saya hanya memberikan satu pengertian, bahawa saya tidak dapat beristeri dengan siapa saja yang tidurnya mendengkur. Maafkan saya, jika ini kelihatan aneh.

Sejak kecil saya terbiasa tidur tenang. Saya sama sekali tidak dapat tidur jika mendengar suara berisik tak beraturan, terutama dengkuran. Boleh kau bayangkan, jika seandainya kelak saya sibuk dengan pelbagai urusan di siang hari dan pada malam harinya saya perlu istirehat tenang. Tentu saya akan kecewa jika justeru isteri sayalah yang mengganggu tidur saya. Ini tentu boleh berlanjutan jadi petaka. Saya tidak mahu terzalim dan tidak mahu menzalimi. Saya mendapat maklumat bahawa Ukhti jika tidur, maaf, katanya mendengkur. Sekali lagi saya ingin meyakinkan, bahawa saya tidak akan menikah dengan orang yang tidurnya mendengkur. Saya mohon kau tidak menganggap saya ini mengada ada. Sebab banyak kejadian, masalah tidur dengan lampu menyala atau tidak saja dapat membuat rumahtangga tidak nyaman. Banyak kes yang membuktikan. Saya hanya ingin sedia payung sebelum hujan.

Sebetulnya hal mendengkur boleh diatasi. Kika kau dapat mengatasinya, maka insya' Allah, rencana kita mengamalkan sunnah Rasul akan terwujud. Saya menunggumu dua bulan ke depan. Jika perlu biaya untuk pemeriksaan intensif ke doktor silakan berterus terang. Saya sedia membantu. Mohon fahamilah masalah ini baik baik. Sebab setelah saya cek agaknya Ustadzah Azimah salah faham, sehingga maklumat yang kau terima boleh jadi juga salah. Saya minta klarifikasi darimu secepatnya.

Wassalamu'alaikum wr. wb.

Al-Faqir Ilallah,
Nabeh Al Faiz

Mata Dewi berkaca kaca. Allah Maha Rahman, Maha Penyayang.

"Ul, rezeki itu masih ada di depan pintu! Cuba bacalah surat ini." Dewi berkata sambil menyerahkan surat pada Ulya. Ulya menerimanya dengan ragu. Ia menatap Dewi. Mata mereka bertentangan. Dewi mengangguk: "Bacalah!" Ulya pun lalu membacanya. Selesai membaca surat itu ia memeluk Dewi sambil mengucapkan selamat.

"Insya Allah, kau dapat mengatasi aib kecil itu, Wi. Besok kita ke THT okey?" ucap Ulya.

"Okey, tapi aku lagi kosong Ul. Mana kiriman belum datang lagi. Bagaimana ni? Takkan minta sama Nabeh, malu dong."

"Jangan risau, Wi. Aku masih ada tiga ratus dollar. Takkan itu tidak cukup sih."


"Ah kau memang sahabat terbaikku Ul. Jazakillah khaira," kata Dewi sambil mendaratkan ciuman ringan ke pipi Ulya.

***

"Setelah saya periksa dengan teliti, di dalam saluran pernafasan ada benjolan kecil mirip selaput yang mengganggu. Memang tidak menimbulkan sakit, cuma akan menimbulkan bubyi dengkur saat tidur. Insya Allah setelah pembedahan kecil, dengkuran itu akan hilang." Jelas doktor Nadia Girgis, spesialis THT di Musa bin Nushair Medical Centre, Hayyu Sabee'.

"Sakit tak Dok, pembedahannya?" tanya Dewi. Sejak kecil ia memang agak takut doktor. Ia takut melihat jarum suntik. Kalau bukan kerana terdesak seperti ini tentu ia tidak mahu dibedah.

"Ah tidak, lebih ringan dari pembedahan tonsel. Tenang aja. Terus bila ingin jalankan pembedahan?" tanya doktor Nadia.

"Sekarang aja sekalian. Bagaimana dok?" sahut Ulya cepat.

"Lho kenapa sekarang Ul. Sememangnya kamu yang mahu dibedah!" protes Dewi.

"Bukan gitu Wi. Kita tidak punya waktu lagi. Tak lama lagi ujian. Selepas pembedahan, kamu sekurang kurangnya harus istirehat tiga hari. Kasihanlah sama kami yang akan melayanimu seumpama tuan puteri," jelad Ulya. Sementara doktor Nadia hanya senyum senyum saja melihat dua gadis berjilbab itu berdebat.

"Ya Dok, sejarang aja." Akhirnya Dewi pasrah.

"Baiklah, mari ikut aku ke ruang pembedahan.

***

Tiga jam kemudian.

"Ini pembedahan kecil saja. Satu minggu lagi kamu insya Allah akan sembuh sepenuhnya. Namun kamu perlu istirehat empat hari penuh. Kau boleh memilih, istirehat di klinik ini atau di rumah. Jika di rumah akan saya tuliskan resit untuk ubat jalannya." Jelad doktor Nadia.

"Di rumah aja ya Wi? Lebih selesa dan tidak banyak biaya." kata Ulya pada Dewi.

"He eh!" jawab Dewi sambil mengangguk.

"Kami pilih istirehat di rumah saja Dok, lebih at home." jelas Ulya.

Doktor Nadia lalu menuliskan resit dan menerangkan cara meminum ubatnya. Setelah membayar duit semuanya, kedua mahasiswi tahun akhir Universiti Al-Azhar itu lantas meminta izin untuk pulang. Begitu sampai di pintu tiba tiba Ulya menghentikan langkah.

"Sebentar Wi, ada yang terlupa. Kau tunggu di sini." Kata Ulya sambil membalikkan badan kembali pada doktor Nadia.

"Maaf Doktor, sedikit minta tolong. Mohon Doktor buatkan keterangan rasmi bahawa Dewi sudah dibedah dan suara dengkurnya yang bermasalah itu akan hilang. Juga mohon diterangkan bahawa pembedahan itu cuma pembedahan kecil saja," pinta Ulya. Dewi yang mendengar permintaan Ulya ity terus tersenyum dan mengerti maksud baik sahabatnya itu.

Doktor Nadia segera membuat keterangab rasmi dengan cop klinik rasmi. Setelah ia tandatangan dan ia cop, surat keterangan itu ia serahkan pada Ulya.

"Terima kadih Doktor, jazakillah khaira!"

"Rabbuna ma'akuma, insya Allah!" jawab doktor Nadia. Ulya melangkah perlahan meninggalkan doktor Nadia.

"Ah kau prihatin sekali, Ul." Kata Dewi sebaik Ulya ada di sampingnya.

"Pokoknya Kanjeng Raden Ayu Dewi Ambarwati tenang aja. Istirehat yang baik di rumah. Dayang dayang atau pelayan pelayan keraton Hayyu Tsamin, Cairo akan melayani Raden Ayu dengan senang hati. Dan surat sakti ini akan segera saya kirimkan pade Kanjeng Pangeran Ustadz Nabeh Al Faiz MA., biar dia juga tenang mengetahui calon permaisurinya sudah tidak mendengkur lagi," jawab Ulya dengan menirukan gaya bicara Ki Dalang Anom Suroto.

Dewi hanya tersenyum mendengarnya. Senandung cinta perlahan mengalun indah di dalam hatinya. Ia merasakan seantero kota Cairo dipenuhi bunga bunga cinta yang tiada tara semerbak wanginya.

- TAMAT -

Heheheeee ingat apelah isi surat tu kan.... buat suspen je....

Ermmm kalau sudah rezeki itu mmang Allah tentukan untuk kita... pasti ada jalannya untuk kita meraihnya.
Tp kan... alangkah beruntungnya dapat sahabat setulus dan semulia hati Ulya tu... klu realitinya masih ada lagi... errr rasa2nya aku nak daftar diri le... heheheee

0 comments:

Post a Comment